INFORMATIVNA RADIONICA ZA INOVATORE I OBRTNIKE O MOGUĆNOSTIMA  DOBIVANJA POTPORA   PUTEM NATJEČAJA  MINISTARSTVA ZA PODUZETNIŠTVO I OBRT RH.

 

Savez udruga inovatora Istarske županije  u suradnji s Društvom inovatora Pula i Društvom inovatora Kanfanar-Rovinj uz posebnu potporu Županije Istarske- Upravnog odjela za gospodarstvo, organizirao je informativnu radionicu za inovatore i obrtnike o mogućnostima  dobivanja potpora   putem natječaja  Ministarstva za poduzetništvo i obrt RH.   Informativna radionica održala se 08.05. 2012.  u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske  komore-Županijske komore Pula a prisustvovalo je oko 50-tak inovatora iz Istarske županije. Uz informacije o svim objavljenim Javnim pozivima na stranicama  Ministarstva za poduzetništvo i obrt RH. Posebno i detaljnije obrađene su dva natječaja i to :

-Razvoj i primjena inovacija 2012.  i

-Nove tehnologije

Informativnu radionicu održao je Bruno Radojica  viši stručni savjetnik u Ministarstvu  poduzetništva i obrta RH

U programu Poduzetnički impuls Ministarstva poduzetništva i obrta ove je godine malom i srednjim poduzetništvu namijenjeno ukupno 376 milijuna bespovratnih kuna. Riječ je o operativnom programu poticanja malog i srednjeg poduzetništva usvojenom 22. ožujka koji se sastoji od 24 mjere bespovratnih potpora. Ministarstvo je objavilo javne pozive i prvi ciklus natječaja (otvoren do 14. svibnja) za prvih osam projekata iz Poduzetničkom impulsa, i to za razvoj i primjenu inovacija, normizaciju i znakove kvalitete, gazele, žene poduzetnice, poduzetnike početnike, mlade u poduzetništvu, obrazovanje za poduzetništvo te cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo. Razvoju i primjeni inovacija pritom je namijenje­no ukupno 11 milijuna kuna, od čega je nešto vise od 10 milijuna namijenjeno gospodarskim subjektima, a ostatak asocijacijama inovatora.

Za potpore su, naravno, posebno zainteresirani i istarski inovatori okupljeni u Savezu udruga ino­vatora IŽ-a, kao i mali poduzetnici koji su  u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli odslušali predavanje Bruna Radojice iz Ministarstva podu­zetništva o uvjetima dobivanja poticaja. Prema njegovim riječima, male i srednje tvrtke će za svoj inovativni projekt moći dobiti od 30 do 300 tisuća kuna, dok asocijacije inovatora mogu konkurirati za sredstva od 15 do sto tisuća kuna. Poduprijet ce se najviše 85 posto prihvatljivih troškova.Novost je objašnjava Radojica,što će se ove godine dodjeljivati veći iznosi manjem broju poduzetnika. Dakle natjecati  se za bespovratna sredstva mogu samo tvrtke koje pozitivno posluju,koje ne duguju ni državi ni radnicima i imaju najmanje troje zaposlenih na neodređeno. Sredstva su strogo namjenska,pa se tako uz ostalo pokrivaju troškovi patenta, žiga, nabava alata i strojeva za razvoj inovativnog proizvoda ili primjerice trošak dizajna , a svi detalji dostupni su na web stranici Ministarstva poduzetništva i obrta RH.

Posebno je naglašeno da je moguća samo jedna prijava za jedan projekt, što međutim poduzetnika ne sprječava da se prijavi na druge projekte. Uz prijavu i ostale dokumente potrebno je dostaviti projektni sažetak odnosno opis  inovacije. Svaki će projekt prvo proči administrativnu provjeru, nakon ćega se za svaki projekt formira posebno povjerenstvo koje će ga ocjenjivati te izabrati najbolji. Ukoliko više poduzet­nika ostvari isti broj bodova, prednost će imati onaj koji je ranije poslao zahtjev. Pri donošenju prijedloga za dodjelu sredstava povjerenstvo će uz ostalo uzeti u obzir kriterije kvalitete prijavljenog projekta, stupanj inovativnosti, komercijalni potencijal i konkurentske prednosti proizvoda ili usluge.

Dosad je za cjelokupni pro­gram stiglo vise od tisuću zamolbi , kazao je Radojica, dodajući da se najveći broj zahtjeva očekuje zadnjih dana natječaja. Sve dok se koverte ne otvore, nije ni poznato koliko ih je stiglo iz Istre. Osim prvog, Ministarstvo je na svojim web stranicama otvorilo i drugi ciklus (do 21. svibnja) te treci ciklus natjčaja (do 28. svibnja).

O ciklusu broj tri posebno je prezentiran Javni poziv za   „Nove tehnologije''

Na pitanje kako se poduzetnici nose s krizom i koliko im ovakve financijske injekcije mogu pomoći, Radojica odgovara da   je kriza svakako utjecala na malo i srednje poduzetništvo, tim     više  što je ono zbog svoje nedovoljne veličine najranjivije. Otežani su im pristupi izvorima financiranja i nadamo se da će ovi projekti pomoći malim i srednjim poduzetnicima da se lakše financiraju i prebrode ovu krizu, zaključuje Radojica, najavljujući da se potpore očekuju i iduće godine.

Nakon prezentiranih Javnih poziva i uvjeta po natječajima uslijedila je izuzetno živa i burna rasprava. Inovatori su iskazali javno svoje nezadovoljstvo zbog značajnih promjena u odnosu na ranije godine.

 

Ove godine natječaji se razlikuju od dosadašnjih a osnovne promjene u do sada objavljenim projektima  odnose se na slijedeće:

-       Troškovi se ne priznaju retroaktivno kao do sada već samo po ponudama, predračunima, ugovorima za buduća ulaganja

-       Troškovi se priznaju čak i u visini do 100% prihvatljivih troškova

-       Povećani su minimalni i maksimalni iznosi .

-       KOD INOVACIJA VIŠE SE NE MOŽE PRIJAVITI FIZIČKA OSOBA

-       Isplata se vrši u dva dijela i to 60% nakon potpisa ugovora i 40% nakon dostave konačnog izvješća koje mora biti u roku najkasnije 60 dana

-       Kao dokazi o izvršenom plaćanju ne priznaju se kompenzacije, ugovor o leasingu te nalog za plaćanje nije prihvatljiv kao dokaz izvršenog plaćanja.

Na skupu je ocijenjeno da je neprihvatljivo objaviti uvjete u kojima se od bilo kakve potpore isključuju inovatori kao fizičke osobe. Ovakvim uvjetima inovatori se ne mogu javiti za priznavanje troškova kod sudjelovanja na izložbama, priznavanje troškova izrade prototipa za svoje inovacije, priznanje troškova zaštite patenata na međunarodnoj razini a sada ni do nacionalne razine i dr.

 

Na skupu je ocijenjeno da je neprihvatljivo objaviti uvjete u kojima se od bilo kakve potpore isključuju inovatori kao fizičke osobe. Ovakvim uvjetima inovatori se ne mogu javiti za priznavanje troškova kod sudjelovanja na izložbama, priznavanje troškova izrade prototipa za svoje inovacije, priznanje troškova zaštite patenata na međunarodnoj razini a sada ni do nacionalne razine i dr.

Inovatori smatraju da je potrebno dodjeljivati potpore  putem posebnog natječaja  za inovatore kao fizičke osobe jer među srednjoškolcima, studentima, nezaposlenima, zaposleni kod poslodavaca i umirovljenicima postoji značajan broj inovatora i inovacija koje bi trebale potporu kako bi došlo do njihove komercijalizacije. Upravo te kategorije fizičkih osoba imaju najveći broj prijava patenata u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo .Posebno bi trebalo stimulirati i otkup prava za proizvodnju patenata i zaštićenih dizajna.

Istarski inovatori očekuju od  Ministarstva za poduzetništvo i obrt RH  da ove stavovi razmotri i kod sljedećih  natječaja predvidi mogućnost javljanja fizičkih osoba-inovatora s ciljem da potporama pomogne u realizaciji i komercijalizaciji  prijavljenih patenata, te fizičkim osobama-inovatorima omogući korištenje potpora za sudjelovanje na domaćim i Međunarodnim izložbama i sajmovima radi ispitivanja interesa za inovaciju i tržišta gdje bi se inovacija plasirala.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player