RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA INOVACIJA DRUŠTVA INOVATORA KANFANAR ROVINJ

Društvo inovatora Kanfanar Rovinj obilježavajući 30-tu obljetnicu postojanja i djelovanja   organiziralo je u suradnji sa Savezom udruga inovatora Istarske županije i Pučkim otvorenim učilištem Rovinj retrospektivnu izložbu inovacija svojih članova.

Četrdesetak inovacija koje su u proteklom razdoblju izlagane na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija  postavljene su u Multimedjalnom centru Rovinj. Pored inovacija izložene su i sve nagrade i visoka priznanja, zlatna srebrna i brončana odličja koje su članovi za svojeinovacije osvojili na   međunarodnim izložbama u Hrvatskoji inozemstvu. Prigodnom riječju i pozdrav gostima uputila je Dubravka Svijetličić ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. Na otvaranju ove izložbe inovacija  bili su Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević, predstavnik Grada domaćina  zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja Marino Budicin, tajnik Zajednice tehničke kulture Istarske županije Željko Košara, predstavnici  Saveza udruga  inovatora Istarske županije s predsjednikom saveza Slobodanom  Buršićem na čelu. Inovatori čiji su radovi izloženi izlagali su se na međunarodnim izložbama inovacija u Ženevi, Bruxellesu,Nuenbergu,Bukurešti, Kini Maleziji i Novom Sadu. Na domaćim izložbama sudjelovali su na izložbama inovacija u Rijeci, Karlovcu, Zagrebu i Iloku. Na svim tim izložbama ocjenjivački sud vrednovao je njihove inovacije i uvijek nagradio nekim od odličja. Na izložbi su izloženi i radovi članova

kluba mladih tehničara iz Osnovne škole Petra Studenca iz Kanfanara. Kako je na svečanom otvaranju naglasio predsjednik Društva inovatora «Kanfanar-Rovinj  prof. Marčelo Marić, sve je počelo još prije 40 godina  kada je kao mladi profesor fizike i tehničkog obrazovanja osnovao Klub mladih tehničara, s kojim je sudjelovao na brojnim smotrama tehničke kulture.

Danas Društvo ima 18 aktivnih članova koji su u zemlji i inozemstvu postali poznati i priznati po svojim izumima.Tako su posjetitelji ove zanimljive izložbe koja se održavala od 02.do 8. travnja 2013.g,   mogli vidjeti niz zanimljivih eksponata kao što su aparat za odvikavanjeod pušenja «Stop smoking», aparat protiv nesanice «Relax», automatizirani stroj za   pripremanje ćevapčića, pljeskavica i domaćih kolača koji je izumio i patentirao Klaudio Šturman, drveni motocikl na tri točka Branka Vicela, koji će, možda, na ljeto privlačiti pozornost turista u Rovinju, a tu su i slike  rađene električnim šivaćim strojem njegove supruge Olge Vicel, istarski suveniri i slova glagoljice od zlata Klaudije Vorić, drveni bicikl, aparat za visokofrekventnu magnetnu terapiju i posebno interesantne inovacije pokojnog Romana Debeljuha ''Berač  šparuga ''Uređaji za skidanje i postavljanje kotača na vozilima'',''Naprave za treniranje invalida i invalida sportaša te druge razne inovacije.

   

                      

 

Na žalost, kako je istaknuo prof. Marić, samo 30 posto tih izuma je zaštićeno patentima, a samo pet posto je ušlo u proizvodnju i prodaju. Izrazio je nadu da će se odnos prema domaćim inovatorima promijeniti i da će se ubuduće više cijeniti domaća pamet i inovativnost.

             
Prigodom svečanog otvaranja glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević predao je predsjedniku Društva «Kanfanar-Rovinj» i predstavniku Društva inovatora Pula  te Marčelu Mariću i Đaniju Pincanu,  Povelju i plaketu Udruge  inovatora Hrvatske  za potporu i doprinos u razvoju inovatorstva u Hrvatskoj koja se dodjeljuje u povodu 55 godina organiziranog inventivnog rada u Hrvatskoj.