INOVATORI CIJELOG SVIJETA OBILJEŽILI SU U STOCHOLMU 125. OBLJETNICU ŠVEDSKOG SAVEZA- NAJSTARIJE ORGANIZACIJE INOVATORA 

                               -Izum dr.Branimira Ružojčića izabran za predstavljanje Hrvatske

 

Savez inovatora Švedske obilježio je od 4. do 07. listopada 2011. godine prigodnim svečanostima i međunarodnom izložbom inovacija u okviru Skandinavskog tehničkog sajma 125 godišnjicu kontinuiranog djelovanja, što ga čini najstarijom inovatorskom organizacijom u svijetu.  U suradnji s IFIA – međunarodnom federacijom nacionalnih inovatorskih organizacija,  sajam inovacija održan je pod nazivom „INOVACIJE ZA BUDUĆNOST“.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je tri izuzetne inovacije koje su svoje tržište pronašle u Europi pa i u Švedskoj.

 

Predstavilo se ROTO RAŠPU autora Romana, Ivana i Tomislava Krunića iz Velike Gorice, KRIJESNICU – Vinka Rogine iz Zagreba i ELEKTRIČNI MOTOR S VIŠESLOJNIM PERMANENTNIM MAGNETIMA – dr. Branimira Ružojčića iz Pule.

Na izložbi „INOVACIJE ZA BUDUĆNOST“ sudjelovalo je više od 100 inovatora iz 20 država.

Tijekom sajma obilježen je i svjetski dan inovatora i održana sjednica Izvršnog odbora IFIA.  .

U ime Udruge inovatora Hrvatske Pavao Havliček iznio je prijedlog da se iduće godine u Zagrebu, tijekom 10. jubilarne ARCE obilježi Međunarodni dan inovatora. Izvršni odbor IFIA konačnu će odluku donijeti na nastavku sjednice početkom studenoga u Varšavi tijekom specijalizirane izložbe inovacija u kemiji.

Na dan obilježavanja obljetnice Saveza inovatora Švedske uručene su nagrade koje je dodijelio ocjenjivački sud.  Istarski  inovator  dr. Branimir Ružojčić,  nagrađen je  srebrnom medaljom za izloženu inovaciju  ELEKTRIČNI MOTOR S VIŠESLOJNIM PERMANENTNIM MAGNETIMA.

 Pored nagrade koju je dodijelio stručni ocjenjivački sud važno je napomenuti da je iskazan velik poslovni interes za ovu novu vrstu elektro motora pa se očekuje da će autor ostvariti i dobre poslovne rezultate.